Community College ROC van Amsterdam

Een “Community College” midden in de samenleving. Dat was het uitgangspunt voor het ontwerp van de nieuwe ROC vestiging in de Kop Zuidas, Amsterdam. Door toevoeging van een transparante passage met entreezone zijn de twee kavels langs de Europaboulevard aaneengeregen tot een langgerekt gebouw. Hierin worden de MBO-opleidingen gevestigd. In de plint komen voorzieningen die een relatie hebben met de opleidingen, zoals een sportwinkel en een café-restaurant. Onder het gebouw ligt een parkeergarage. 

De verschillende opleidingen en buurtvoorzieningen stellen elk hun eigen eisen aan zichtbaarheid, toegankelijkheid, privacy en veiligheid. Door het gebouw te verdelen in een middenzone voor privacy en een gevelzone met etalagefunctie, wordt er een indeling gecreëerd die specifiek is waar nodig en flexibel waar mogelijk. Algemene en bijzondere ruimten wisselen elkaar af. Variatie in ligging en toegankelijkheid - dicht bij de ingang of wat meer besloten - biedt een wereld aan verschillende sferen.  De transparante passage markeert de ingang en biedt doorgang tot het kleinere gebouw erachter (zie project ROC van Amsterdam kavel E). Hierin wordt de VMBO-opleiding horeca gehuisvest. De oefenrestaurants zijn uitnodigend langs de gevel geplaatst.