Terug naar overzicht

Opening Bruil Prefab Printing nieuwe stap 3D beton printen in de bouw

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

Op 12 december 2019 opende Bruil zijn gloednieuwe Prefab Printing fabriek in Veenendaal. Ruim 200 bezoekers werden getrakteerd op een inspirerende middag vol innovatie. In de fabriek worden vanaf januari 2020 seriematig unieke bouwelementen, zoals gevelelementen balustrades en kolommen, geprint door een printrobot. 

Printing on demand

Bruil is als een van de eerste commerciële partijen in de bouw ingestapt op 3D-betonprinten. Vier jaar ontwikkeling van de techniek en uiteindelijk het bouwen van de fabriek gingen aan de spectaculaire opening vooraf. Het pronkstuk is een enorme printrobot. Deze kan via een railsysteem door de fabriekshal bewegen. Zo kunnen unieke bouwcomponenten geproduceerd worden in een korte tijd. Elke dag kunnen zes tot acht elementen worden gemaakt. Deze elementen op bouwschaal kunnen kort voor leveringsdatum geprint worden. Theo Voogd, markt- en innovatiemanager bij Bruil noemt het: ‘printing on demand’. 

Eerste project in Den Helder

Het eerste project waarvoor Bruil Prefab Printing gaat produceren is de upgrade van twee flatgebouwen in Den Helder. Kokon Architectuur & Stedenbouw kwam in 2017 met een uniek ontwerp met golvende vormen. Vanaf 2020 zullen de in totaal 1.200 geprinte gevelelementen, balustrades en kolommen voor dit project worden geprint.

Bruil Prefab Printing: 3D geprint beton aan de Baskeweg in Den Helder

Betaalbare vormvrijheid voor architecten

Met 3D-betonprinten heeft de architect weer een extra alternatief binnen de categorie van prefab architectonisch beton. Een alternatief waarbij de vrije vorm in beton weer betaalbaar wordt. Er zijn namelijk geen tijdsintensieve en dure mallen nodig. Een 3D-betonprinter wordt aangestuurd vanuit een digitaal 3d-model van de architect en kan het element daarna direct printen. 

Meer lezen over prefab printing?

Meer over Prefab Printing