Terug naar overzicht

Prefab printing als oplossing voor ruimtegebrek

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

Ede. De gelukkigste gemeente van Nederland. Althans, volgens de Atlas voor Gemeenten, dat hiervoor in 2017 naar vijftig gemeenten in het land keek. En, waar mensen gelukkig zijn, wil je ze natuurlijk ook gelukkig houden. Woningcorporatie Woonstede dacht daar ook zo over – en dus sloegen ze de handen ineen met Bruil.

Beperkte bouwruimte

Daarbij liep Woonstede echter al vrij snel tegen een probleem aan. De vraag naar woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens neemt namelijk toe, terwijl de vrije bouwruimte binnen de gemeente niet groter wordt. Om die reden werd er gekeken naar bestaande inbreidingslocaties: locaties binnen bestaande stedelijke gebieden die braak liggen of vrij gaan komen en die gebruikt worden voor onder meer woningbouw.

Om de huidige look en feel van de buurt niet (negatief) te beïnvloeden, vroeg deze manier van bouwen om een ‘andere benadering’, aldus Duco van Overschot van architectenbureau Synargio. Wat die andere benadering precies is? 3D-printing! De link met Bruil prefab printing was dan ook snel gelegd.

Gebouwen die opgaan in de omgeving

Een benadering waarbij de expertise en inzichten van Bruil op het gebied van 3D-printing goed van pas kwamen. Dankzij deze nieuwe manier van bouwen en de bijbehorende vormvrijheid, kan ervoor worden gezorgd dat nieuwe gebouwen als het ware opgaan in de omgeving. Dat betekent overigens niet dat de volledige constructie uit 3D-geprinte onderdelen bestaat: het gaat bij dit project namelijk vooral om het aanzicht van de appartementen. Jan van Wolfswinkel van ingenieursbureau Movares voegt toe: “Met 3D-betonprinten kan je het uiterlijk laten afwijken van de vorm, waardoor het opgaat in de buitenruimte.”

Investeringen betalen zich uit

Natuurlijk gaat het niet alleen om hoe deze nieuwe gebouwen in de omgeving passen; ten eerste is het van belang dat ze aan de gebruikelijke eisen voldoen en onderhoudsvriendelijk zijn. Het is aan digitale productietechnieken te danken dat de architect tegenwoordig veel meer vormvrijheid heeft, aldus Theo Voogd, manager Markt en Innovatie bij Bruil. “Daarnaast stelt de architect eisen aan bijvoorbeeld de uitstraling, duurzaamheid en het onderhoud van het materiaal.” Dankzij de vele investeringen van Bruil in de afgelopen jaren, kan er nu – nog meer dan voorheen – een antwoord op dit soort vraagstukken gegeven worden.

Wilt u het Bruil magazine lezen? Download ons magazine hier. 

Wilt u meer informatie over prefab printing? Neem dan contact op met Theo Voogd, manager Markt en Innovatie bij Bruil.