Plastic fantastic
PLASTIC FANTASTIC
Het zakgoed van Bruil en Coba gaat over naar kunststof verpakkingen. Maar waarom is het verstandig om papier te verruilen voor plastic? We vragen het productiemanager Gert Veenendaal.
Het is een indrukwekkend gezicht. Vele duizenden zakken liggen op elkaar gestapeld tot aan het plafond – alsof het torenhoge flatgebouwen zijn. Links van mij zie ik zakken met betonmortel, groutmortel, gietmortel en ondersabelingsmortel. Rechts van mij staat het vol met producten van Coba, ook die rollen namelijk hier van de band. Waar we zijn? We zijn te gast bij Bruil beton & mix, langs de A30 bij Ede. Op deze locatie is afgelopen tijd keihard gewerkt aan het vervangen van de verpakkingslijn van de oude papieren zakken voor een hagelnieuwe lijn voor kunststof verpakkingen. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van deze nieuwe verpakmethode? En waarom is het nodig om afscheid te nemen van de oude vertrouwde papieren verpakkingen?
Kwaliteitscontrole
Sinds 2008 werkt Gert Veenendaal als productiemanager bij Bruil beton & mix. De Edenaar houdt zich vooral bezig met het begeleiden en optimaliseren van de productie en het controleren van de kwaliteit. “Ik verveel me geen moment. De markt is flink in beweging en ook wij zijn continu bezig om onze producten en onze service te verbeteren.”
Het verzoek om over te stappen op andere verpakkingen komt voor een deel bij de klanten vandaan. “Afgelopen tijd hebben we bekeken of het haalbaar is om over te schakelen. Er zitten diverse voordelen aan het gebruik van plastic ten opzichte van de oude papieren zakken. Doordat er niet alleen papier in de oude verpakkingen zit, valt het niet mee om deze materialen goed te scheiden. Daardoor verdwijnt de hele zak vaak in het restafval. Plastic is veel beter te scheiden en recyclen.” En er zijn meer pluspunten. “De plastic zakken zijn stofvrij en waterdicht. De producten blijven daardoor in een betere conditie en langer houdbaar.”
Logistiek hoogstandje
In oktober 2013 werd begonnen met het maken van plannen voor de overgang naar plastic. “Het lijkt op het eerste oog misschien niet zo'n ingrijpende verandering, maar er komt uit logistiek oogpunt heel wat kijken bij zo'n overgang”, legt Gert uit. “Allereerst moesten we op zoek naar nieuwe machines. Op een grote beurs in Duitsland kwam ik in aanraking met de Belgische fabrikant Arodo (www.arodo.be) en er was direct een klik. De koppeling met onze bestaande apparatuur blijkt niet al te ingewikkeld en het onderhoud van de machines kan zonder problemen op de vloer uitgevoerd worden. Het is een heel open systeem, waarvoor eenvoudig onderdelen te vinden zijn. De samenwerking met de Belgen is perfect.”
Afgelopen juni werd de eerste oude machine gedemonteerd en verscheen zijn opvolger. “De producten worden niet langer onder druk in de verpakking gebracht, maar vallen van boven naar beneden. Daardoor hebben we minder afval en minder stof op de werkplek. In de maanden die volgden hebben we de machines verder afgesteld, zijn er heel veel testen uitgevoerd en hebben we de puntjes op de i gezet.”
Creatieve oplossingen
Bij overgangen als deze worden regelmatig externe partijen ingezet om problemen in kaart te brengen en aan te pakken, maar dat was ditmaal nauwelijks nodig. “We hebben eigen techneuten in dienst die heel veel verstand van zaken hebben. Om de nieuwe machines in de fabriek in te passen, moesten er wel zaken aangepast worden. Daarvoor waren creatieve oplossingen nodig en moest er snel geschakeld worden. Samen zijn we erin geslaagd dat allemaal soepel te laten verlopen.”
Zijn er, behalve de extra investering, nog andere nadelen aan de overgang naar nieuw verpakkingsmateriaal? “We liepen tijdens het proces nog tegen een minpunt op. De oude papieren zakken blijven op een pallet goed op hun plek liggen, maar plastic zakken gaan schuiven. Dat kan tijdens het vervoeren en het in- en uitladen vervelend zijn. Daarom brengen we lijm tussen de zakken aan, zodat dit probleem verholpen wordt.”
Finishing touch
Gert neemt ons uiteraard ook nog even mee de werkvloer op. De nieuwe machine heeft een mooie plek in de fabriek gekregen. Er worden op dit moment zakken met betonmortel gevuld, 25 kg per stuk. Stap voor stap is te zien hoe het product verpakt wordt. Het begint met een lege plastic zak op een rol en eindigt op een pallet. Het lijkt allemaal goed te gaan, maar Gert is nog niet tevreden. “We zijn bezig met de afstelling. Je moet zorgen dat de mortel precies goed in de zak terecht komt, zodat het logo van Bruil, de streepjescode en de naam van het product perfect zichtbaar zijn. Dit zijn de laatste dingen die nog aangepast moeten worden, het is de finishing touch. Ik ben tevreden over de resultaten die afgelopen tijd zijn geboekt en – vooral – de snelheid waarmee we dat allemaal hebben gerealiseerd. Met de overgang naar plastic bewijzen we dat we heel snel kunnen schakelen. En dat is in deze tijd van levensbelang.”
De nieuwe verpakkingen op de plastic rollen
Groutmortel in de plastic verpakkingen
Volg Bruil