Gaat u steenstrips verlijmen op cementgebonden platen?

Bruil heeft een compleet assortiment om steenstrips op de juiste manier te verlijmen. Zo leveren wij wapeningsgaas, steenstriplijm en steenstripvoegmortel. Vraag altijd eerst een steenstriplijmadvies aan voordat u start. Zo behaalt u het beste resultaat. In deze video nemen wij u mee in de verlijming van steenstrips buiten op cementgebonden platen.

Stap 1: Check de kwaliteit van de ondergrond

Start met een schoon en droge ondergrond. De ondergrond moet draagkrachtig, vlak, scheurvrij en ontdaan zijn van stoffen die het lijmen van steenstrips nadelig kunnen beïnvloeden.

Controleer de kwaliteit van de ondergrond


Stap 2: Verwerking steenstriplijm

Breng eerst een laag Bruil steenstriplijm SL7000 aan op de ondergrond. Schraap de lijm met de vlakke zijde van de spaan.

Breng een laag steenstriplijm aan op de ondergrond. Schraap de lijm met de spaan.


Stap 3: Aanbrengen steenstriplijm

Breng direct op de verse lijmlaag een nieuwe laag steenstriplijm SL7000 aan ('nat-in-nat'). Kam deze laag in met de juiste vertanding van de lijmkam.

Breng een nieuwe laag steenstriplijm op de verse lijmlaag aan ('nat-in-nat). Kam de laag in.


Stap 4: Buiten steenstrips lijmen

Vóór verlijming van de steenstrip dient de steenstrip schoon, droog en vlak te zijn. Schraap vervolgens de achterzijde van de steenstrips in met lijm.

Schraap de achterzijde van de steenstrips in met lijm. Zorg voor een schone steenstrip.


Stap 5: Steenstrips verlijmen

Druk de steenstrips met een schuivende beweging in op de ondergrond om de steenstrip te lijmen. De steenstrip moet aangebracht worden binnen de opentijd van de lijmlaag op de ondergrond.

Let op! Zorg dat u geen te grote oppervlakken vooraf met lijm instrijkt. Zo voorkomt u huidvorming.

Druk de steenstrips in de ondergrond om de steenstrips te lijmen.


Stap 6: Controle steenstrip verlijming

Controleer regelmatig steekproefsgewijs of er volledig contact is tussen de steenstriplijm en de steenstrip. Haal de steenstrip los om te controleren of deze volvlaks (>95%) is aangebracht.

Controleer de verlijming van de steenstrip door steekproefsgewijs een steenstrip los te halen.


Stap 7: Droging na steenstrips lijmen

Tijdens en gedurende 72 uur na het verlijmen van de steenstrips buiten mag de temperatuur niet beneden +5°C dalen en tot max 30°C stijgen. Zo kan de lijm het beste uitharden. Houd hier rekening mee bij het plannen van de werkzaamheden.


Stap 8: Voegen na verlijming steenstrips

Laat de lijm minimaal 72 uur onder droge omstandigheden uitharden vóór het voegen van het lijmwerk. Zo voorkomt u witte uitslag op het voegwerk.

Laat de steenstriplijm minimaal 72 uur uitharden. Voeg vervolgens de steenstrips.


Stap 9: Nabehandeling steenstrip voegwerk

Bescherm het voegwerk tegen ongunstige weersinvloeden (regen, tocht, vorst en zon) en in het bijzonder uitdroging. Het voegwerk kunt u bij regenval afdekken.

Wanneer u deze stappen volgt, worden de steenstrips op de juiste manier verlijmd. Heeft u toch nog vragen over het verlijmen van steenstrips op cementgebonden platen met de Bruil producten? Neem dan contact op met een Bruil technisch adviseur.

Bescherm het voegwerk van de steenstrippen door het bijvoorbeeld af te dekken.

Wanneer u deze stappen volgt, worden de steenstrips op cementgebonden platen op de juiste manier verlijmd. Heeft u nog vragen over het lijmen van steenstrips op cementgebonden platen met de Bruil producten? Neem dan hieronder contact op met een Bruil technisch adviseur. 

Of bekijk het assortiment