Gaat u steenstrips verwerken op een EPS ondergrond?

Bruil heeft een compleet assortiment om op de juiste manier uw steenstrips te verlijmen op een EPS ondergrond. Zo leveren wij wapeningsgaas, steenstriplijm en steenstripvoegmortel. Wij adviseren u om altijd eerst lijmadvies op te vragen. Op deze manier behaalt u het beste resultaat. In deze video nemen wij u mee in de verlijming van steenstrips op een EPS ondergrond. 


Stap 1: Check kwaliteit ondergrond

Maak de ondergrond schoon, droog en stabiel. Om te voorkomen dat de steenstripverlijming nadelig wordt beïnvloed, moet de ondergrond draagkrachtig, scheurvrij en ontdaan zijn van deze (welke?) stoffen.

Ondergrond controleren voor het verlijmen van steenstrips


Stap 2: Verwerking steenstriplijm met lijmkam

Breng eerst een laag Bruil steenstriplijm SL7000 aan op de ondergrond met een 8x8 mm lijmkam.

Steenstrips verlijmen met 8x8 mm lijmkam


Stap 3: Verwerking wapeningsgaas voor verlijming van steenstrips

Druk het wapeningsgaas in de verse lijmlaag. Wapeningsgaas moet minimaal 10 cm overlappend aangebracht worden. De 10 cm lijn is aangegeven op het wapeningsgaas met een kleur. Strijk de aangebrachte lijmrillen vlak.

Verwerking wapeningsgaas voor verlijming van steenstrips


Stap 4: Aanbrengen steenstrips

Als de lijm is uitgehard, kunnen de te verlijmen strippen worden aangebracht. Breng na verharding (ongeveer 24 uur) een nieuwe laag steenstriplijm SL7000 aan op de ondergrond. Schraap deze laag in met de vlakke kant van de lijmkam.

Breng na verharding (ongeveer 24 uur) een nieuwe laag steenstriplijm aan op de ondergrond

Schraap deze laag steenstriplijm in met de vlakke kant van de lijmkam


Stap 5: Steenstrip verlijmen

Zorg dat de steenstrip schoon, droog en vlak is. Schraap vervolgens de achterzijde van de steenstrips in met lijm.

Schraap vervolgens de achterzijde van de steenstrips in met lijm


Stap 6: Verwerking steenstrip

Druk de steenstrips met een schuivende beweging in op de ondergrond om de steenstrip te verlijmen. U dient de steenstrip binnen de opentijd van de lijmlaag op de ondergrond aan te brengen.

Let op! Strijk geen te grote oppervlakken vooraf in met lijm. Zo voorkomt u huidvorming.

Druk de steenstrips met een schuivende beweging in op de ondergrond om de steenstrip te verlijmen


Stap 7: Controle steenstrip verlijming

Controleer regelmatig steekproefsgewijs of er volledig contact is tussen de steenstriplijm en de steenstrip. Haal de steenstrip los om te controleren of deze volvlaks (>95%) is aangebracht.

Controleer regelmatig steekproefsgewijs of er volledig contact is tussen de steenstriplijm en de steenstrip


Stap 8: Droging na verlijming steenstrips

Tijdens en gedurende 72 uur na het verlijmen van de steenstrips mag de temperatuur niet beneden +5°C dalen en tot max 30°C stijgen. Dit om voldoende uitharding van de lijm te bewerkstelligen. Houd hier rekening mee bij het plannen van de werkzaamheden.


Stap 9: Voegen na verlijming steenstrips

Laat voorafgaand aan het voegen het lijmwerk minimaal 72 uur uitharden onder droge omstandigheden ter voorkoming van witte uitslag op het voegwerk.

Laat voorafgaand aan het voegen het lijmwerk minimaal 14 dagen uitharden onder droge omstandigheden ter voorkoming van witte uitslag op het voegwerk


Stap 10: Nabehandeling steenstrip voegwerk

Bescherm het voegwerk tegen ongunstige weersinvloeden (regen, tocht, vorst en zon) en in het bijzonder uitdroging. Bij regenval kunt u het voegwerk afdekken.

Bescherm het voegwerk tegen ongunstige weersinvloeden (regen, tocht, vorst en zon) en in het bijzonder uitdroging.

Wanneer u deze stappen volgt, worden de steenstrips op EPS bouwblokken op de juiste manier verlijmd. Heeft u nog vragen over het lijmen van steenstrips op EPS bouwblokken met de Bruil producten? Neem dan hieronder contact op met een Bruil technisch adviseur. 

Of bekijk het assortiment