Transformatie door Ultra Hoge Sterkte Beton

Geplaatst op door Marketing & communicatie

Met minder materiaal slimmer bouwen. Daar zet Bruil met Hi-Con vol op in. Het resultaat? Een complete en prachtige metamorfose, waar bewoners enthousiast over zijn.

Woningstichting Den Helder werkte voor die grootschalige upgrade in een bouwteamsamen met aannemingsbedrijf Dozy, engineers van Pieters Bouwtechniek, Kokon Architectuur en Hi-Con. “Om de monotonie en de anonimiteit van de oorspronkelijke gevels voorgoed teniet te doen”, zegt bedrijfsleider Ton op ‘t Ende van Woningstichting Den Helder. “Inpandig is bij de flats aan de Baljuwstraat alles goed voor elkaar. Een ruim oppervlak. Mooie badkamers en keukens. Daar voldeed het aan de eisen van deze tijd. Alleen de buitenkant liet te wensen over. Die was massief en eentonig. Eis van ons was dan ook dat het horizontale karakter zou worden doorbroken.” Daarnaast uitten de bewoners de wens voor een groter balkon. “Over het algemeen wonen er oudere mensen. Die wonen dichtbij het daar aanwezige winkelcentrum. Dat is uitermate prettig voor hen. De woningen zijn dan ook gewild.”

Goede ervaringen
De betrokken partijen hadden goede ervaringen met het project Heiligharn. Daar werd een Y-vormige flat ingrijpend gerenoveerd, ook met behulp van ultra-hogesterktebeton. Kokon Architectuur en Stedenbouw tekende ook daar voor de upgrade en werkte in dit project eveneens samen met de betonspecialisten van Hi-Con. “Voordat we met Heiligharn en de Baljuwstraat aan de slag gingen, zagen we in een bouwmagazine een flat in Zwijndrecht die leek op onze galerijflats. Die was prachtig gerenoveerd. Het wordt nooit een kopie, maar we konden dat beeld wel als inspiratiebron nemen voor onze twee renovaties.” Kokon verzorgde in samenwerking met Woningstichting Den Helder het ontwerp voor beide projecten. Eerst werd Heiligharn aangepakt. “Fase twee was de Baljuwstraat”, zegt Edward Verschoor, verkoopmanager bij Hi-Con. “De voorbereidingen voor fase twee startten ongeveer twee jaar geleden.”

Woningnood
De woningstichting koos er bewust voor een ander ontwerp voor de Baljuwstraat te laten maken. Op ‘t Ende: “Je kunt makkelijk kopiëren vanuit de ervaringen met Heiligharn, maar dat wilden we niet. We wilden geen eenheidsworst.” Een groot deel van het bestand aan woningen in de wijk de Schooten in de gemeente Den Helder stamt uit de jaren zestig. “Tijden waarin er een grote woningnood was, waardoor er veel dezelfde woningen werden neergezet. Die bieden vaak een eenduidige monotone aanblik. Wij nemen maatregelen om die aanblik te doorbreken. Wij voelen ons verantwoordelijk voor Den Helder en willen investeren in kwaliteit. Met de bouw van de hoofdentree zijn we in de afrondende fase van dit project.”

Levensduurverlenging
De woningen werden verduurzaamd. Op ‘t Ende: “Geïsoleerd, maar ook voorzien van collectieve warmwatervoorziening en zonnepanelen.” In het kader van levensduurverlenging werden de balkons vergroot, en de privacyschermen en de balkon- en galerijhekken vernieuwd. “De individuele woning is weer afleesbaar in de gevel. Dat maakt de appartementen en de omgeving aantrekkelijker voor bewoners en omwonenden.” Essentieel daarbij waren de betonnen geveldelen van de balkons en de galerijen, vervaardigd uit ultrahogesterktebeton. Verschoor: “Dat staat sterke constructies toe, met veel geringere materiaaldiktes. Dit materiaal bewijst zo zijn waarde. Het biedt architecten de mogelijkheid om betonconstructies veel slanker te ontwerpen.”

Vergroten balkons
Bij het vergroten van de balkons, had composiet allerminst de voorkeur, vertelt Op ‘t Ende. “Wij gaan voor kwalitatief hoogwaardige producten waar we in de loop der jaren minder onderhoud aan hebben. Daarnaast moet het passen in het ontwerp. Als we andere producten hadden toegepast, hadden we problemen met de dikte van het materiaal gekregen. Dat paste niet bij het ontwerp. We waren daarom blij dat Kokon ultra-hogesterktebeton voorstelde. Daardoor kun je met dun materiaal het balkon maken.” Verschoor: “Je kunt zo ook gewicht besparen en dat is, als je moet toevoegen op een bestaande constructie, mooi meegenomen. Het is sterk en licht in gewicht.” Op ‘t Ende: “De woningen aan de Baljuwstraat hadden een hoge op- en afstap naar het balkon. Die hebben we met behulp van dit beton kunnen egaliseren.”

Trots
De metamorfose is dusdanig goed gelukt dat de Woningstichting Den Helder het project voordroeg voor de NRP Gulden Feniks 2017, een prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. Op ‘t Ende: “Daar behoorden we tot de genomineerden.” Hi-Con draagt het project ook aan voor de Betonprijs 2017. Daarvoor komen bouwwerken in aanmerking waarbij de goede eigenschappen van het bouwmateriaal beton op bijzondere wijze tot uiting komen. “Dat is hier zeker het geval”, zegt Verschoor. “Die goede eigenschappen zijn ook de reden waarom een Amerikaanse architect binnenkort in Den Helder komt kijken naar dit project.” Ook de woningcorporatie geeft, aan de Marsdiepstraat, de Waddenzeestraat en de Hendrik Baskeweg, een vervolg aan de twee succesvolle projecten. Verschoor tot slot: “Hier is het ultra-hogesterktebeton mooi uit de verf gekomen. We hebben hier zowel een constructief als een esthetisch probleem kunnen oplossen. We zijn als bouwteam trots op het resultaat.”

Meer weten over Hi-con en de mogelijkheden op uw project? Ga naar www.hi-con.nl of neem contact op met Edward Verschoor.

Hi-con staat ook op Gevel 2018, registreer u voor gratis toegangskaarten en bezoek onze stand.

terug naar overzicht