FAQ - Bruil prefab printing

FAQ - 3D geprint beton

Bent u nieuwsgierig naar inhoudelijke vragen over 3D beton printen? Lees hier alle FAQ’s (veelgestelde vragen) over 3D geprint beton (Bruil prefab printing). We geven antwoord op vragen over de samenstelling, kleurmogelijkheden, uithardingstijd, ontwerpmogelijkheden, kwaliteit en meer. 

U kunt hier meer lezen over Bruil prefab printing.  

Mengsel beton

Hoe is de samenstelling van het 3D geprint beton?

De droge mortel voor 3D printen is recent gecertificeerd als normaal beton C50/C60. De samenstelling van de geprinte mortel is vergelijkbaar met normaal beton. Bij het 3D beton printen is er geen keuze te maken in het type betonmengsel. Deze is namelijk speciaal hiervoor ontwikkeld.
 
Lees hier meer over de kwaliteit van de droge mortel.
 

Wat zijn de kleurmogelijkheden van een betonprint?

3D printbeton wordt standaard geleverd in de kleur wit: een kleur die veel terug te zien is in het grootste toepassingsgebied van architectonisch zichtbeton. Uiteraard kan een print geleverd worden in meerdere kleuren. Wel moet rekening worden gehouden met afname van de kleurintensiteit over de jaren – net als bij standaardbeton.
 

Wat is de uithardingstijd / verwerkingstijd van 3D geprint beton? 

De verwerkingstijd van prefab printbeton is korter dan bij standaard beton. Het printbeton moet vooral snel opstijven om het gewicht van de volgende lagen te kunnen dragen.
 

Ontwerp

Wat zijn de ontwerpmogelijkheden- en regels van 3D geprint beton?

Prefab printing is te vergelijken met FDM (Fused Deposition Modeling) printen. Beperkingen die gelden voor deze methode gelden ook voor 3D beton printen, maar zijn anders dan die voor traditioneel prefab betonelementen. Een aantal voorbeelden:
1) Grote overhang is lastig te printen en in de lucht printen is ook niet mogelijk. Er moet voldoende ondersteuning zijn van onderliggende lagen om de nieuwe laag te kunnen dragen. 
2) Een lange rechte muur, die net wat overhelt en rechtop geprint wordt, zal nooit vanzelf blijven staan. 
3) “Alles wat lastig in een mal te maken is, is interessant voor printen.” Dus zijn de producten die gemakkelijk in een mal te maken zijn, niet interessant voor prefab printing.
 
 

Wat zijn de standaard ontwerpregels voor 3D geprint beton? 

De standaard ontwerpregels voor 3D beton printen zijn vergelijkbaar met de regels voor plastic printen met de FDM-methode.
 
Lees hier meer over de aanleverspecificaties. 
Lees hier meer over onze digitale workflow bij Prefab printing
 

Kwaliteit 3D betonprint

Kan een 3D betonprint ook glad worden afgewerkt?

De laagstructuur is inherent aan het product en karakteristiek aan prefab printing. Het printen kan alleen in de laagstructuur en kan niet fabrieksmatig glad afgewerkt worden. 
Uiteraard is het mogelijk om de print achteraf glad af te werken door bijvoorbeeld stucwerk. Wel heeft het de voorkeur om, net als bij bijvoorbeeld een bakstenen muur, het eigen gezicht van de print te laten zien, namelijk de gelaagde structuur.
 

Blijven de 3D betonprints van goede kwaliteit?

De 3D beton prints zijn in klimaatkamers uitvoerig getest op veroudering en op weersinvloeden en daaruit is gebleken dat deze omstandigheden geen andere invloeden hebben op 3D geprint beton dan op ‘gewoon beton’.  Verder is 3D geprint beton net als ‘gewoon beton’, waarmee al eeuwen gebouwd wordt.
 

Laten de lagen van 3D geprint beton niet los?

De lagen in een 3D betonprint zijn puur esthetisch. Het product is na het printen monoliet, dus binnenin het product is geen enkele laagvorming meer waarneembaar.  Een 3D betonprint gedraagt zich dus als gegoten beton en is in alle richtingen even sterk. 
 
 

Blijft er veel vuil achter in de groeven van een 3D betonprint?

Alle materialen in de buitenlucht vervuilen op den duur. De prints worden echter behandeld met een coating waardoor de vuilaanhechting beperkt wordt.  Hierdoor kan met planmatig onderhoud eventueel vuil of groene aanslag eenvoudig verwijderd worden.  
 

Wat zijn de kleinste details die met 3D geprint beton kunnen worden gemaakt? 

Afhankelijk van laagbreedte en laaghoogte. U kunt hierbij uitgaan van enkele centimeters.
 

Praktische zaken

Hoe bestel ik een 3D geprint betonnen element?

Om een 3D geprint betonnen element te bestellen kunt u contact opnemen met onze adviseur Gerard van Engelenburg.
 

Hoe kan ik meer informatie krijgen over ontwerpen voor een 3D beton geprint element?

Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, willen we weer workshops parametrisch ontwerpen gaan geven in onze Bruil Prefab Printing fabriek in Veenendaal. U kunt zich vrijblijvend inschrijven en wij houden u op de hoogte van de mogelijkheden. Schrijf u hier in.  
 

Is een bezoek aan de prefab printing fabriek mogelijk?

Vanwege de coronamaatregelen is een bezoek op dit moment helaas niet mogelijk.
 

Is het mogelijk om een monster van een 3D geprint element te ontvangen? 

Een stuk beton is behoorlijk zwaar. Vanwege dit gewicht sturen wij helaas geen monsters op.

Deze FAQ pagina wordt regelmatig aangevuld. Heeft u een andere vraag over 3D betonprinten? Neem contact op met adviseur Gerard van Engelenburg