Terug naar overzicht

Tips bij het ontwerpen van een 3D betonprint

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

Het gebruik van een betonprinter is bij uitstek de manier om spraakmakende architectuur te realiseren. Maar hoe past u 3D betonprinten toe in uw project? Bij Bruil Prefab Printing is dat onze expertise. In dit artikel deelt Elise Buiter (innovatie engineer) vijf tips voor het ontwerpen van een geslaagde 3D betonprint. 

Realiseer spraakmakende projecten met 3D geprint beton

Bruil Prefab Printing beschikt over een volledig digitale 3D-printfabriek met voldoende capaciteit om het bouwtempo van een utiliteits- of gestapeld woningbouwproject te beleveren. De 3D-betonprinter heeft een standaard bereik van 3,5 meter hoog, 5 meter breed en 2,5 meter diep. Bredere elementen zijn op aanvraag.

Gebruik structuur voor betere printbaarheid 

Het verwerken van een structuur of profilering in het object maakt het ontwerp niet alleen spannender, het kan ook zorgen voor betere printbaarheid. Een lange rechte muur die wat overhangt zal snel omvallen, maar door gebruik te maken van een knik of een golvende lijn kan deze mogelijk wel geprint worden. 

Dubbelgekromd bovenvlak 

Bij de printmethode van Bruil, hoeft het bovenvlak niet parallel aan het ondervlak te zijn. Deze mag schuin en zelfs dubbel gekromd zijn. Hierdoor zal de hoogte van de printlagen verschillen binnen het element. Dit kan weer zorgen voor een interessant patroon op het element en kan echt een design feature worden.

Ook bij het stapelen van elementen is het interessant om te spelen met de oriëntatie van het bovenvlak. Door twee elementen te stapelen, met een bovenvlak in verschillende hoeken, kan een veel schuiner object ontstaan.

Gebruik parametrische modellen

Soms adviseren wij om een print iets aan te passen - een minder schuine hoek, een iets breder printpad. Door het model parametrisch op te zetten, is het veel makkelijker om deze wijzigingen in uw ontwerp te maken.

Denk in unieke elementen

Door het 3D printen is het mogelijk om elk element uniek te maken. Maakt u gevels voor 100 huizen? Alle gevels kunnen verschillend zijn. Doordat wij geen mallen gebruiken, zijn er geen extra kosten voor 100 unieke elementen ten opzichte van 100 maal hetzelfde element. Ook voor het maken van verschillende variaties binnen een ontwerp kan het erg handig zijn om je model parametrisch op te zetten.

Stel ons de vragen

Wilt u weten hoe u een printbaar model of ontwerp kunt maken? Vraag het ons en neem contact op met Gerard!

 Wij hebben jarenlange ervaring met het 3D printen en kunnen u uitstekend adviseren.  

Lees hier meer over prefab printing!