Terug naar overzicht

Twijfelt u tussen Prefab elementen of het gebruik van kalkzandsteenblokken in uw project?

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

Wij hebben de voordelen tussen de twee bouwelementen onder elkaar gezet. Iedere dag verschijnt er wel een artikel over de snelheid waarmee onze vakmensen van de bouwplaats verdwijnen, met een personeelstekort tot gevolg. Het achterblijven van het bouwvolume ten opzichte van de vraag, de robotisering van processen en het prefabriceren van bouwonderdelen zijn hierbij terugkomende en actuele thema’s.

Een goede reden om eens dieper in te gaan op bouw met prefab betontelementen ten opzichte van traditioneel bouwen met kalkzandsteen. Het zijn beide prima methodes, maar wat zijn nou de voor- en nadelen?

 “Prefabriceren is al ouder dan de weg naar Rome”.

Prefabriceren van prefab beton elementen 

Hoewel het prefabriceren van bouwelementen al ouder is dan de weg naar Rome - zelfs de Romeinen gebruikten al mallen en “beton” om prefab elementen te produceren - blijkt het in de dagelijkse praktijk voor veel bouwbedrijven toch lastig om de stap van bouwen in kalkzandsteen naar bouwen in prefab beton elementen te zetten. En dat terwijl vrijwel ieder bouwbedrijf de (toekomstige) noodzaak om meer gebruik te gaan maken van geprefabriceerde bouwelementen zeker wel inziet…

Voor- en nadelen van bouwen in prefab beton met ten opzichte van kalkzandsteen 

+ Verkorten van de bouwtijd: In één dag staat het prefab casco van een gemiddelde tussenwoning.

+ Eindproduct met hogere kwaliteit: De wanden zijn gladder, voorzien van alle instortvoorzieningen en hebben bovendien minder kans op scheurvorming.

+ Minder last van weersomstandigheden: Met prefab beton elementen kun je vrijwel altijd bouwen; alleen bij onweer en harde wind of een storm kan men niet monteren.  

+ Minder arbeidsintensief: Er is minder mankracht nodig én het vermindert faalkosten – er wordt tenslotte vooraf gemodelleerd.

- Minder flexibiliteit in de uitvoeringsfase: Het verleggen van leidingwerk is minder makkelijk. Daarnaast vraagt het aan de voorkant van het proces meer denkwerk (zie: minder arbeidsintensief) 

- Hijsbewegingen:  Het monteren van de elementen vraagt om kraanwerkzaamheden. 

 Binnen 2 à 3 dagen staat een prefab casco!

Voordelen en nadelen kalkzandsteen ten opzichte van prefab beton elementen

+ Meer flexibiliteit: Kalkzandsteen brengt in de bouwfase meer flexibiliteit met zich mee. Voorbeeld: een extra instortvoorziening is, tijdens het bouwen, relatief makkelijk toe te voegen.

+ Isolerend: Kalkzandsteen heeft een goede isolerende functie.

- Vocht en scheurvorming: Kalkzandsteen brengt veelal vocht in de woning en zorgt voor meer kans op scheurvorming.

- Langere doorlooptijd en arbeidsintensiever: Kalkzandsteen heeft een langere doorlooptijd. Tijdens de bouwfase is men sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Daarnaast is dit materiaal arbeidsintensiever voor de verwerker.

Kalkzandsteen brengt meer flexibiliteit met zich mee. 

Bij het vergelijken van het bouwen in kalkzandsteen met het bouwen in prefab betonelementen, hebben we vaak de neiging om in deze voor- en nadelen te denken. Voor wie al jaren gewend is bij ieder project het traditionele bouwproces voor kalkzandsteen te doorlopen, kunnen deze veranderingen zeker als een bedreiging overkomen. Het loont echter zeker om deze afweging per project te maken. Wat we nu bijvoorbeeld in de praktijk zien, is dat huurwoningen in prefab worden gebouwd en koopwoningen in kalkzandsteen.

Twee tips als u het bouwen met prefab beton elementen overweegt 

  1. Beslis al in de ontwerpfase 

Bouwen in prefab betonelementen vraagt ons in een eerder stadium met andere partijen aan tafel te zitten, dan we doorgaans gewend zijn. De rol van alle partijen verandert daarbij, namelijk van: ‘Ik lever alleen mijn producten’ naar: ‘Wat en hoe kan ik bijdragen aan het gehele bouwproces?’. Open communicatie, vertrouwen in je bouwpartners en de bereidheid om kennis te delen zijn daarbij cruciaal.    

  1. Zet de klant centraal!  

Een veelgenoemd argument tegen de overstap naar prefab betonelementen is het verlies van flexibiliteit. Echter: wanneer we het proces omdraaien, en we de klánt in plaats van de prefab betonelementen centraal zetten, komen we erachter dat deze manier van bouwen óók de mogelijkheid biedt om aan (vrijwel) iedere klantspecifieke vraag te kunnen voldoen.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden na het lezen van deze blog? Mooi! Wij adviseren u graag over de mogelijkheden in uw project. Neem direct contact op met Peter Duyst of bekijk ons Prefab Casco concept

Bekijk hier de video: