Terug naar overzicht

KOMO certificaat voor 3D-printbeton

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

Architectonisch beton weer betaalbaar maken. Met die ambitie heeft Bruil een 3D betonprinter ontwikkeld waarmee unieke en vrijgevormde gevelelementen geproduceerd worden. 3D betonprinten is veel efficiënter in materiaalgebruik en kan er met kortere levertijden gepland worden. Om een hoog zo mogelijk kwaliteitsniveau te waarborgen, heeft Bruil nu het KOMO certificaat voor het geproduceerde droge betonmengsel ontvangen.

Kwaliteit printbeton

Omdat Bruil de beste kwaliteit wil leveren, is de afgelopen twee jaar het  proces van 3D betonprinten steeds verder geoptimaliseerd. Het perfectioneren van ons 3D-printbeton hoort daar ook bij. Dat is nu dus beloond met een KOMO-certificering.  Het ontwikkelen van een geschikt mengsel voor 3D betonprinten is geen sinecure. Er worden soms extreme eisen gesteld in verschillende stadia van het productieproces. Tijdens de gebruiksduur moet het product ook duurzaam bestand zijn tegen alle weersinvloeden. Daarnaast is een veel gestelde vraag of het fijne mengsel beton mag heten of als mortel gekwalificeerd moet worden.
 
R&D manager Benno van Dijk van Bruil beton & mix; ‘Bij de ontwikkeling van ons mengsel is altijd ons uitgangspunt geweest dat het volledig als beton te kwalificeren moet zijn. Dit maakt de toepasbaarheid van dit product binnen de bestaande regelgeving eenvoudiger en betrouwbaar. We zijn blij en trots dat SGS INTRON ons mengsel ook als beton kwalificeert. Dit is nu ook nogmaals met het KOMO certificaat bevestigd. 
 
Het printbeton van Bruil is in 2018 al uitgebreid getest door SGS INTRON en als volwaardig beton aangemerkt. 3D-printbeton heeft dezelfde certificering als betonmortel met dit KOMO certificaat met een sterkteklasse C50/60.  
 

De fabriek voor 3D beton printen 

Bruil Prefab Printing beschikt over een volledig digitale 3D-printfabriek met voldoende capaciteit om het bouwtempo van een utiliteits- of gestapeld woningbouwproject te beleveren. Wij kunnen 3D beton printen met een maximaal bereik van 3,5 meter hoog, 5 meter breed en 2,5 meter diep. Bredere elementen zijn op aanvraag, dus neem contact met ons op als u benieuwd bent naar de mogelijkheden van deze vorm van architectonisch beton.
 

Praktische toepassing

Het printbeton wordt toegepast in het project de Baskeweg  in Den Helder. Een uniek project, waar maar liefst 154 flatwoningen volledig geüpgraded worden met 3D-geprinte betonelementen. Bijna 1.400 unieke geprinte elementen, variërend van 2 tot 12 vierkante meter, toveren twee gebouwen van grijs en saai beton om naar een uniek en modern geheel. We werken in dit project nauw samen met verschillende partners. Bekijk hieronder de video over deze samenwerking. 
 
 
Unieke én betaalbare gebouwen ontwerpen van hoge kwaliteit? Begin vandaag. 
 
Laat u inspireren door de mogelijkheden die er zijn met onze kwalitatief hoogwaardige 3D-printmortel. Neem contact op met Gerard van Engelenburg