Terug naar overzicht

Een parametrisch ontwerp, het meest effectief voor 3D-betonprinten.

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

De nieuwe generatie architecten worden opgeleid om te ontwerpen vanuit een parametrisch ontwerp. Door middel van parametrisch ontwerpen besparen architect en producent veel tijd in het gehele proces. Bij Bruil Prefab Printing werken wij met BruilCAM software om deze vormmodellen direct te produceren, zodat dit geen extra tijd en kosten met zich meebrengt. Zo maken wij vormvrijheid weer betaalbaar. Bent u nieuwsgierig hoe het proces verloopt? Lees dan verder.

Slimmer werken

Een ontwerpproces verloopt traditioneel grotendeels lineair, met vastomlijnde fases. Van schetsmatig naar concreet uitgewerkt. Dit proces gaat in de nabije toekomst sterk veranderen. Het ontwerp proces zal veel interactiever worden omdat veel geautomatiseerd wordt, waardoor er sneller een aanpassing kan worden verwerkt in de ontwerpfase. Parametrisch ontwerpen is een ontwerpproces waarbij op basis van data en relaties tussen onderdelen een ontwerp wordt gegenereerd. Het versterkt het creatieve proces door te laten zien hoeveel er binnen de gestelde randvoorwaarden mogelijk is. Parametrisch ontwerpen heeft daarom ook de toekomst.

Het grote voordeel van een parametrisch of ‘scripted’ model is het ‘live’ kunnen doorvoeren van wijzigingen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid tot (automatische) optimalisatie. Bruil heeft geavanceerde software ontwikkeld die productiemachines direct aanstuurt op basis van uw 3D-vormmodellen. Wanneer u parametrisch ontwerpt, kunnen wij sneller met u meekijken of uw 3D-vormmodel printbaar is. Er zal in de ontwerpfase continue informatie worden uitgewisseld tussen architect en producent. Tenslotte zijn uw ontwerpen betonelementen die geproduceerd gaan worden. De modellen die uit het parametrisch ontwerp komen, zijn makkelijk in te laden in onze software BruilCAM die het vertaalt naar de productielijn. Als fabrikant kunnen wij u hierdoor snel feedback geven op uw idee. Deze informatie moet ook snel uitwisselbaar zijn zodat het uw niet vertraagt.  

Wat is BruilCAM?

Wanneer er direct geproduceerd gaat worden vanuit 3D-vormmodellen is het belangrijk om het verwerken van deze modellen voor de productie te automatiseren. De 3D-modellen die vanuit de architect worden aangeleverd, bevatten informatie over de vormen. De software BruilCAM maakt een vertaling van een 3D-model naar instructies voor de productielijn. Dit bespaart niet alleen tijd, maar verkleint ook de kans op fouten. Er worden namelijk geen interpretaties gedaan en er kan niets verkeerd worden overgenomen. 

Praktijk voorbeeld 

Bruil hanteert een robot die in de auto industrie ook gebruikt wordt. Alleen heeft een robot voor 3D-betonprinten veel meer data nodig, dan deze standaard zou gebruiken. Om de bouwelementen van de Baskeweg te kunnen printen worden miljoenen regels code gebruikt. Wanneer wij dit met de standaard software zouden gaan printen, zou dit nooit mogelijk zijn. Door het gebruik van BruilCAM is dit wel mogelijk. Big data voor Big Buildings. 

Bij de Baskeweg moeten de meeste geprinte elementen aansluiten op andere geprinte elementen of op kolommen of liggers. Omdat een geprint element geen recht oppervlakte heeft, worden er elementen gezaagd. Om dit mooi te kunnen doen worden de elementen op het zaagvlak wat verlengd en worden dan productie modellen. Deze modellen gaan hierna naar de constructeur (Movares). Zij maken constructieve berekeningen voor deze elementen. Ook bepaalt de constructeur de locaties van de hijsankers en de locatie van de zaagsnede. Deze informatie voegen zij toe aan het 3D- model. 

De verrijkte 3D-modellen ontvangen wij weer. Deze verrijkte modellen worden door BruilCAM ingelezen, geanalyseerd en automatisch omgezet naar code file’s die het printsysteem kan aansturen. De output van BruilCAM is alle productie informatie inclusief gegeven voor ERP, printcode en robot code voor het plaatsen van de ankers en de locatie van de zaagsnede. 

Contact opnemen?

BruilCAM geeft u meer informatie over de geproduceerde 3D-betonelementen die u ontwerpt. Zo kunt u de mooiste ontwerpen maken die ook daadwerkelijk geproduceerd kunnen worden. Spraakmakende architectuur realiseren? Begin vandaag. Neem contact op met Gerard van Engelenburg voor meer informatie. 

Of meer weten over 3D betonprinten? Lees hier meer.