Terug naar overzicht

Direct produceren vanuit het parametrisch ontwerp van de architect

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

U wilt spraakmakende architectuur realiseren en bij Bruil begrijpen wij dat. U, als architect, wilt graag uw creativiteit in een ontwerp laten spreken. Met Bruil Prefab Printing kunnen wij uw parametrisch ontwerp gemakkelijk produceren, zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Door middel van 3D-betonprinten bent u niet gebonden aan de standaard afmetingen in uw ontwerp. Zo maken wij vormvrijheid weer betaalbaar. Bent u benieuwd hoe dit te werk gaat? Lees dan verder. 

Vrij ontwerpen 

Hoe vaak wordt een gebouw ook exact zo gerealiseerd als u ontworpen heeft? Door de bouwtechnieken van tegenwoordig is het lastig om te werken met bijzondere unieke vormen. Juist de unieke vormdetails, die uw ontwerp uniek moesten maken, worden wegbezuinigd omdat deze de kosten onevenredig verhogen. Dit kan u belemmeren in uw creatieve proces. Herhaling van een bepaalde vormen maakt immers elementen goedkoper. Het gebruik van unieke vormen hoeft tegenwoordig niet meer te kosten. Met 3D-betonprinten kunt u juist aan de slag met meerdere unieke vormelementen zonder dat het uw ontwerp duurder maakt. 

De productie van architectonisch beton 

Stel, u heeft een gebouw ontworpen met daarin architectonisch- of zichtbeton. U zet de benodigde gevelelementen in het BIM model en vraagt een producent dit te produceren. Bij traditionele productiemethoden is het nodig om de 3D modellen om te zetten naar 2D tekeningen (productie tekeningen). Vervolgens wordt het architectonisch beton met behulp van veelal unieke en handgemaakte mallen geproduceerd. Dit proces van uw vormtekeningen naar de uiteindelijke productie van mallen is complex en tijdrovend.

Digital manufacturing

Onze nieuwe digitale 3D-printfabriek gaat deze 2D stap én de productie van mallen overslaan. Bij Bruil produceren we direct vanuit het 3D-vormmodel van de architect. Dit valt in lijn met de digitalisering in de bouw en het steeds vaker voorkomende gebruik van BIM. Door de stap van 2D uit het proces te halen, is het mogelijk om tijd te besparen en direct te kunnen produceren. Onze nieuwe 3D- betonprintfabriek heeft daarom een geheel nieuwe digitale workflow ontwikkeld waarbij de productie vrijwel direct uit het 3D-model of parametrisch ontwerp mogelijk is. Digital manufacturing noemen we dat.

File to factory

Voor de eerste stap in dit proces, hebben wij software ontwikkelt: BruilCAM. Met deze File-to-factory software kan het vormmodel eenvoudig worden omgezet in de benodigde productiedata. Op basis van het vormmodel wordt de printstrategie bepaald en hieraan wordt de benodigde productiedata, zoals printpad-breedte en hoogte, toegevoegd.

Als tussenstap is het mogelijk om een digitale preview te creëren van het te produceren bouwcomponent. Dit digitale model bevat dezelfde gelaagde structuur als de uiteindelijke print zal bevatten. Nuances in het ontwerp en de invloed van de lagen kunnen hierdoor van te voren al gezien en beoordeeld worden. Ook is het mogelijk om met behulp van deze software in te schatten of het ontwerp geschikt is om te printen.  

Samenwerking met constructeur
Indien nodig sturen wij het digitale vormmodel door naar onze vaste constructeur Movares die er de benodigde hijspunten in 3D verwerkt. Deze hijspunten worden dan tijdens productie door de printer geplaatst. Op deze manier weten wij zeker dat de hijspunten correct zijn aangebracht en het geheel veilig kan worden gehesen. De software zorgt ervoor dat het 3D-model wordt omgezet in de benodigde printinstructies voor de productielijn. Op het moment dat deze instructies geladen worden, zal het object automatisch geproduceerd worden. 

Resultaat 3D-geprinte elementen 

Als laatste stap zullen wij het element digitaal controleren. Met behulp met 3D-scanners wordt er een digitaal 3D-model van het geprinte product gemaakt. Dit nieuwe 3D-model, kan worden vergeleken met het oorspronkelijk vormmodel van de architect om te bepalen of het binnen de afgesproken toleranties ligt. Wanneer het element door de digitale controle heen is, kan het worden afgeleverd op het project. De elementen kunnen worden gemonteerd en zo kan u uw ontwerp realiteit worden. 

De toenemende invloed van de Architect

Om bouwcomponenten direct vanuit de vormmodellen van de architect te kunnen printen, is basiskennis over 3D-betonprinten onontbeerlijk. Door bijvoorbeeld uw vormmodellen parametrisch op te zetten, voorkomt u veel rework tijdens de verschillende fases van het ontwerpproces. Bruil helpt u graag op weg, zodat u het de ongekende mogelijkheden die 3D-betonprinten de architectuur biedt, ook maximaal kunt benutten. 

Wilt u meer weten van parametrisch ontwerpen en digital fabrication? Wij willen dit najaar workshops parametrisch ontwerpen in onze 3D-betonfabriek organiseren. Bent u geïnteresseerd? Geef u dan alvast vrijblijvend op (of: Schrijft u zich alvast vrijblijvend in) en wij houden u op de hoogte van de mogelijkheden. Inschrijven kan via marketing@bruil.nl

Bij Bruil Prefab Printing werken wij in deze nieuwe digitale workflow om u beter te kunnen bedienen. Wilt u meer informatie over produceren vanuit het vormmodel? Neem dan contact op met Gerard van Engelenburg