Terug naar overzicht

Nationale Staalprijs voor Toyota Material Handling Nederland B.V.

Geplaatst op door Bruil Bouw

Het bedrijfsgebouw van Toyota Material Handling Nederland B.V.  heeft de staalprijs gewonnen in de categorie industriebouw. Bruil Bouw dat het project ontwikkeld en gebouwd heeft, is blij met de onderscheiding.

Het gebouw, gerealiseerd in 2013, is omgeven door cortenstaal. Dat is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd, De bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk.  Eén fysieke eigenschap van strekmetaal is dat het gebouw vanuit het exterieur gesloten lijkt, terwijl vanuit het interieur de omgeving duidelijk zichtbaar blijft. Door het strekmetaal is er geen additionele zonwering nodig en zorgt dat er geen warmtelast is bij helder weer.
Het pand is de thuishaven voor Toyota Material Handling, een bedrijf dat voorziet in vorkheftrucs en magazijntrucs.

Bruil Bouw gaf opdracht voor de bouw en nam ook de uitvoering op zich. Het pand is ontworpen door Rempt van der Donk architecten BNA (http://www.remptvanderdonk.nl/).

Lees meer over het nieuwbouwproject Toyota Material Handling
 

Het juryrapport:

" De hal is constructief zuiver. Een opzet zoals in alle industriegebouwen het geval zou moeten zijn. De omhulling van strekmetaal uit weervast staal in dit segment niet of nauwelijks voor en inspireert als een plezierige toevoeging die dit gebouw onttrekt uit het bekritiseerde domein van dertien-in-een-dozijn. Kleursverschil door het noodzakelijk vervangen van panelen wordt op natuurlijke wijze vereffend door vochtinwerking. Vernuftig om de gevel te integreren als zonwering, waarbij zorgvuldig is gekeken naar hemelwaterafvoer om smetten te voorkomen."