Steenstrips verwerken op cementgebonden platen

Verlijming keramische steenstrips op cementgebonden platen in buitentoepassing.

Steenstrips lijmen op cementgebonden platen tijdens uw project? 

Bruil heeft een compleet assortiment om steenstrips op de juiste manier te verlijmen. Zo leveren wij wapeningsgaas, steenstriplijm en steenstripvoegmortel. Vraag altijd eerst een steenstriplijmadvies aan voordat u start. Zo behaalt u het beste resultaat. In deze video nemen wij u mee in de verlijming van steenstrips buiten op cementgebonden platen.

Stap 1: Check de kwaliteit van de ondergrond
Start met een schoon en droge ondergrond. De ondergrond moet draagkrachtig, vlak, scheurvrij en ontdaan zijn van stoffen die het lijmen van steenstrips nadelig kunnen beïnvloeden.

Stap 2: Verwerking steenstriplijm
Breng eerst een laag Bruil steenstriplijm SL7000 aan op de ondergrond. Schraap de lijm met de vlakke zijde van de spaan.

Stap 3: Aanbrengen steenstriplijm
Breng direct op de verse lijmlaag een nieuwe laag steenstriplijm SL7000 aan ('nat-in-nat'). Kam deze laag in met de juiste vertanding van de lijmkam.

Stap 4: Buiten steenstrips lijmen
Vóór verlijming van de steenstrip dient de steenstrip schoon, droog en vlak te zijn. Schraap vervolgens de achterzijde van de steenstrips in met lijm.

Stap 5: Steenstrips verlijmen
Druk de steenstrips met een schuivende beweging in op de ondergrond om de steenstrip te lijmen. De steenstrip moet aangebracht worden binnen de opentijd van de lijmlaag op de ondergrond.

Let op! Zorg dat u geen te grote oppervlakken vooraf met lijm instrijkt. Zo voorkomt u huidvorming.

Stap 6: Controle steenstrip verlijming
Controleer regelmatig steekproefsgewijs of er volledig contact is tussen de steenstriplijm en de steenstrip. Haal de steenstrip los om te controleren of deze volvlaks (>95%) is aangebracht.

Stap 7: Droging na steenstrips lijmen
Tijdens en gedurende 72 uur na het verlijmen van de steenstrips buiten mag de temperatuur niet beneden +5°C dalen en tot max 30°C stijgen. Zo kan de lijm het beste uitharden. Houd hier rekening mee bij het plannen van de werkzaamheden.

Stap 8: Voegen na verlijming steenstrips
Laat de lijm minimaal 14 dagen onder droge omstandigheden uitharden vóór het voegen van het lijmwerk. Zo voorkomt u witte uitslag op het voegwerk.

Stap 9: Nabehandeling steenstrip voegwerk
Bescherm het voegwerk tegen ongunstige weersinvloeden (regen, tocht, vorst en zon) en in het bijzonder uitdroging. Het voegwerk kunt u bij regenval afdekken.

Wanneer u deze stappen volgt, worden de steenstrips op de juiste manier verlijmd. Heeft u toch nog vragen over het verlijmen van steenstrips op cementgebonden platen met de Bruil producten? Neem dan contact op met een Bruil technisch adviseur.