Bruil innovatie > 3D printen

Als producent van prefab beton, betonmortel en mortels voor de gevel, hebben wij een 3D printer ontwikkeld voor architectonisch beton, waarmee we de architect een heel nieuw scala aan ontwerpmogelijkheden willen gaan bieden. Zowel in vorm, kleur als structuur.

Hoge esthetische waarde

3D beton printen wordt nu vooral geassocieerd met de grijze casco's, zoals die bijvoorbeeld in China gemaakt worden. Wij willen de architecten laten zien, hoe 3D printen de vormentaal van gebouwen kan veranderen. Uiteindelijk kunnen er parametrisch gevormde gevels met een hoge esthetische waarde geprint worden. Daarom printen wij in een zeer hoge resolutie en ontwikkelen onze printmortels direct in wit of in kleur. Hiermee kunnen we in één productiegang ook een kleurverloop realiseren. Ook zijn we niet gebonden aan een laagopbouw in het horizontale vlak. De lagen kunnen golvende bewegingen maken, zodat nieuwe structuren ontstaan.

De architect aan zet

De architectuur staat aan de vooravond van een enorme verandering. Waar de invloed van de architect de afgelopen decennia steeds kleiner geworden is, maakt het 3D printen het weer mogelijk om onderscheidende ontwerpen te maken die ook betaalbaar gerealiseerd kunnen worden.

Bruil heeft software laten ontwikkelen, waarmee het 3D model van de architect eenvoudig omgezet kan worden naar printpaden. Hiermee wordt binnen enkele minuten het printproces en het eindresultaat gesimuleerd, waarna het printen direct gestart kan worden. Het is nu een uitgelezen tijd voor architecten om te experimenteren met de vormvrijheid die deze nieuwe techniek te bieden heeft.

Actueel

Op de Bouwbeurs 2017 presenteert Bruil de eerste 3D-geprinte gevelelementen in beton. In samenwerking met Studio RAP en Movares, is een prototype van een voorzetgevel ontwikkeld. De drie parametrisch ontworpen gevelelementen van elk ca. 4m2, geven een goed beeld van de toepassingsmogelijkheden van 3D geprint beton in de gevel.

In onderstaande film is te zien hoe het proces van ontwerp tot printen in zijn werk gaat.