Terug naar overzicht

Wat u nog niet wist van ondersabelen en stellen

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

Regelmatig krijgen wij de vraag: “Welke stelmortel moet ik gebruiken voor het ondersabelen van prefab elementen?” Een goede vraag. En het antwoord is simpel: geen.

Want eigenlijk wordt de vraag verkeerd gesteld. U gebruikt voor het ondersabelen geen stelmortel, maar speciale ondersabelingsmortel.

Ondersabelen doet u na het stellen

Ondersabelen is het achteraf onderkauwen van een prefab element met mortel. Dus u stelt eerst het element op de stelblokjes, dan zet u het vast met schoren en vervolgens brengt u de mortel aan. Deze mortel wordt altijd aardvochtig gemaakt. Hiervoor gebruikt u de ondersabelingsmortel.  

Stelmortel gebruikt u voor het stellen

Bij het stellen van wanden met stelmortel plaatst u de prefab wand op een vooraf aangebracht speciebed. Dit speciebed met een overhoogte hebben van 50% ten opzichte van de uiteindelijke voegdikte. Nadat de wand vastgezet is met schoren, kunt u deze stellen. Zodra de mortel opgesteven is, kunt u de overtollige mortel wegsnijden. Het snijafval kan daarna direct gebruikt worden bij het speciebed voor de volgende wand.

Twee verschillende producten

Voor bovenstaande technieken gebruikt u dus twee verschillende producten: stelmortel of ondersabelingsmortel.

Stelmortel voor het stellen van prefab

Stelmortel is ontwikkeld om eenvoudig en snel prefab elementen te monteren en wordt daarom ook wel prefab mortel genoemd. Het is een krimparme mortel voor het direct in specie stellen van prefab gevelelementen, penanten, wandelementen en funderingsbalken. Het is verkrijgbaar in drie verschillende sterkteklassen voor verschillende doeleinden, met een maximale korrelafmeting van 2 of 4 mm en kan geleverd worden met de efficiëntie-bevorderende Silo Service. 

Met huidige vrieskou is het goed om te weten dat de stelmortel ook leverbaar is in winterkwaliteit.

Ondersabelingsmortel voor het onderkauwen van prefab

De ondersabelingsmortel van Bruil is krimparm en bij uitstek geschikt voor het onderkauwen van kolommen, staalconstructies, prefab wanden en HSB-elementen. De ondersabelingsmortel heeft een uitstekende verwerkbaarheid, een snelle sterkteontwikkeling en is verkrijgbaar in twee sterkteklassen. Ook deze mortel is leverbaar met de Silo Service.

Conclusie: stelmortel is de meest efficiënte methode

Dus, wat kiest u? Ondersabelen of stellen? Het zijn totaal verschillende manieren van werken.

Bij het gebruik van ondersabelingsmortel gebruikt u minder materiaal, maar staat u twee keer aan de wand en het daadwerkelijk onderkauwen van de wand is erg arbeidsintensief.

Stelmortel is de meest efficiënte keuze. Het geeft de montageploeg tijdwinst, is efficiënter en levert een hogere eindkwaliteit. Het is kostbaarder in aanschaf, omdat u meer materiaal gebruikt, maar efficiënter in verwerking. U kunt namelijk veel sneller werken, omdat u maar één keer aan de wand staat om verschillende handelingen uit te voeren.

Hogere verdichting en vullingsgraad

Daarnaast levert stelmortel een hogere verdichting en vullingsgraad van de mortel op, doordat het gewicht van de betonnen elementen op de mortel drukt.

Het toepassen van stelmortel geeft de montageploeg tijdwinst, is efficiënter en levert een hogere eindkwaliteit.

Advies op maat

Wilt u hierover doorpraten met onze adviseur? Neem hieronder contact op.

Neem hier direct contact op