Terug naar overzicht

Tunnelen op de Nijeveldsingel in Utrecht

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

Aan de Nijeveldsingel in Utrecht realiseren we samen met aannemersbedrijf Van Dillen een nieuwbouwproject met 79 sociale huurwoningen. In mei 2018 gingen de heipalen de grond in en de fundering is inmiddels gemaakt en uitgehard. Eind augustus ging de volgende fase van het project van start: het storten van de wanden en verdiepingsvloeren in het werk met een zogenaamde tunnelkist. Ook wel tunnelen genoemd.

Op de Nijeveldsingel zijn er 70 stortdagen gepland, waarop er 145 beuken worden gestort.  ’s Ochtends wordt eerst de rijpheid van het beton gemeten. De rijpheid moet minimaal 14 N/mm2 zijn om de tunnel te mogen lossen. Anders blijft ook de op de tunnelkist gestelde balkonplaat niet hangen.

Monitoren door de betontechnoloog 

Meestal is het beton voldoende verhard en worden de pennen uit de speciaal samengestelde kist gehaald. Door het continu monitoren van de betontechnoloog van Bruil beton, die eventueel het mengsel aanpast naar gelang de weersomstandigheden, is de rijpheid elke ochtend nog gehaald.

De bekisting verplaatsen 

De volgende ochtend om 6.45 uur kan de tunnelkist gelost worden. Eerst worden de spindels verwijderd waarmee de tunnels aan elkaar zijn bevestigd. Dan wordt de lier vastgemaakt die de eerste meters van de tunnel lostrekt. Een grotere, speciale hiervoor ingehuurde, rupskraan trekt vervolgens de rest van de tunnel eruit.

De bekisting wordt schoongemaakt, afgesteld en klaargemaakt voor de volgende stort. De betonvlechter brengt daarna zijn wapening aan en de installateur brengt zijn e-en w-installatie.

Aankomst nieuwe koude gietbouw betonmortel 

Rond de klok van 13:00 uur arriveert de groene Bruil-betonwagen met de mixers en de koude gietbouw betonmortel. Middels een kubbel met een inhoud van 3m3 worden de 3 mixers met elk een inhoud van 14m3 in een rap tempo geleegd. Om zo min mogelijk restbeton over te houden worden er, naast de benodigde kimmen voor de volgende dag, elke dag enkele kimmen extra gesteld.

Meer lezen over dit project 

Wilt u meer weten over het poject op de Nijeveldsingel? Lees het hier.