Terug naar overzicht

Duurzaam en circulair fietspad in Apeldoorn

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

De gemeente Apeldoorn, Schagen Infra en Bruil werken samen aan een betonmortel voor fietspad de Krimweg dat uitzonderlijk duurzaam is. 

Hergebruik materiaal
Vrijkomend bouw- en sloopmateriaal uit andere projecten binnen de gemeente Apeldoorn, zoals uit de wijk ‘De Parken’, wordt als bouwstof hergebruikt. Voorbeelden hiervan zijn hergebruik van versleten of gebroken klinkers, stoeptegels en wegen. Na bewerking wordt het betonpuin ingezet als bouwstof voor de betonmortel van het nieuwe fietspad. Door dit materiaal om te zetten naar secundaire bouwstoffen, hoeft er minder ‘nieuw’ zand en grind te worden ontgraven. Hierdoor wordt een enorme besparing op bouwstoffen behaald. 
 
Lagere CO2-belasting
Deze circulaire manier van werken leidt tot een lagere CO2-belasting ten opzichte van traditionele mengsels.Traditionele betonproducten hebben een hoge CO2-belasting per m3 beton. Het streven is om deze belasting te reduceren. Er zijn al wel mengsels op de markt met een lagere CO2-score, maar die zijn veel kostbaarder om te maken dan dit nieuwe product. De gemeente Apeldoorn is vooruitstrevend op het gebied van circulariteit. Om het nieuwe fietspad te realiseren is de gemeente een samenwerking aangegaan met ons voor de productie van een betonmortel en met Schagen Infra voor de verwerking van het beton op de Krimweg.  Voor de Krimweg is een betonmortel ontworpen met een meer dan 60% lagere CO2-belasting. 

Bijzonder aan dit project is dat de nieuwe betonmortel straks over een lengte van bijna 4 kilometer wordt aangebracht, een heel innovatief en duurzaam karakter heeft. Het fietspad wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Gelderland. De verwachting is dat het nieuwe circulaire en duurzame fietspad aan de Krimweg in februari / maart 2019 gereed is.

Wilt u meer informatie over dit project ontvangen? Neem contact op met Edo Peet, MVO manager.