Terug naar overzicht

Levensgrote 3D-geprinte gevelelementen debuteren op de Bouwbeurs

Geplaatst op door Christie van Lohuizen

Prefab betonproducent Bruil presenteert de eerste 3D-geprinte gevelelementen in beton op de Bouwbeurs 2017. In samenwerking met Studio RAP en Movares, is een prototype van een voorzetgevel ontwikkeld. De drie parametrisch ontworpen gevelelementen van elk ca. 4m2, geven een goed beeld van de toepassingsmogelijkheden van 3D geprint beton in de gevel.

Optimale daglicht toetreding en zonwering
Het parametrisch ontwerp is gemaakt door de architecten van Studio RAP. Bijzonder aan dit ontwerp is dat de voorzetgevel een zonlicht-regulerende functie heeft. Elk gevelelement is uniek en is zo berekend dat er in iedere ruimte een geoptimaliseerde daglichttoetreding plaatsvindt. ‘Wij zien een integrale benadering van ontwerp en fabricage als de toekomst van de bouw. Digitale ontwerp- én productiemethoden leiden tot een efficiënter bouwproces én mooie gebouwen', zegt Leon Spikker van Studio RAP.

Unieke constructie
De ingenieurs van Movares zijn betrokken bij het ontwerp van de gevelelementen & constructie. In de samenwerking worden stappen gezet op weg naar een vergaande integratie van engineering in digitale fabricage. ‘Samenwerking in een vernieuwde digitale bouwkolom en inzet van nieuwe softwaretools biedt engineers de mogelijkheid materiaal in constructies zo efficiënt mogelijk in te zetten; alleen materiaal waar nodig, super duurzaam'.

Vormvrije architectuur betaalbaar maken
Bruil beschikt over een zelfontwikkelde 3D-betonprinter, die rechtstreeks, van uit vrijwel 3D-model razendsnel, kan produceren. Zelfs als ieder element uniek is. Bruil richt zich met de ontwikkeling van de 3D-betonprinter op het betaalbaar maken van vormvrijheid in de architectuur. Vorm, kleur en structuur zijn de speerpunten in de ontwikkeling.

Heeft u zelf een idee, gebouw of een gevel waar u dit toe wilt passen? Bezoek Bruil op de bouwbeurs of neem contact met op met Theo Voogd.