Terug naar overzicht

Gevel als eyecatcher

Geplaatst op door Marketing & communicatie

PUUUR BSH in Amsterdam 

Bij de bouw van het luxe appartementencomplex PUUUR BSH in Amsterdam sloegen Vink Bouw en Bruil de handen ineen. “Je moet vooral vertrouwen hebben in de expertise van je partners en open zijn naar elkaar. Dat is het gouden recept”, stelt projectleider André Lamain.

We zijn samen met Gerard van Engelenburg, commercieel adviseur bij Bruil Prefab, aangeschoven bij André Lamain van Vink Bouw. “Voor het project hebben we onder meer 100 balkonplaten, 150 gevelpanelen, 40 galerijplaten, 40 gevelbanden en maar liefst 1398 vierkante meter steenstrips geleverd”, vertelt Van Engelenburg. Het eindresultaat is een zeer bijzondere gevel geworden. Een ware eyecatcher voor de omgeving. Het project is inmiddels opgeleverd. Beide heren kijken enthousiast terug op de samenwerking en zijn dik tevreden over het eindresultaat. Dat is volgens Lamain vooral te danken aan de manier van werken. “We zijn al in een vroeg stadium om tafel gegaan. Ik hield me vooral bezig met het voortraject van het nieuwbouwproject. Wij vinden het vooral belangrijk om al vroeg mee te kijken en te denken. Juist dan kun je van grote waarde zijn en slimme dingen bedenken. Hoe zorg je ervoor dat de techniek goed in het ontwerp komt? Weten we zeker dat we het kunnen maken én dat we dat op een goede en efficiënte manier doen? Dat is een andere koers dan het oude bouwen. Toen werd er aan het eind van de rit alleen maar op prijs geselecteerd. Zo willen we niet werken. Daar is ook dit project weer een mooi voorbeeld van.”

Voordelen van het nieuwe bouwen
De nieuwe manier van bouwen brengt een groot aantal voordelen met zich mee, merkt Lamain. “Je zit vanaf het begin om tafel met je partners en de afstemming is veel beter. Ook werken we veel vaker met vaste partijen samen. Het is voor ons belangrijk dat we op het juiste moment de beste input krijgen. Wij weten van heel veel dingen heel wat, maar onze partners helpen ons met de expertise op hun specifieke vakgebied. Bruil is zo’n belangrijke partner voor ons op het gebied van prefab beton.” Deze nieuwe manier van werken, die ook door Bruil omarmd wordt en waar met de nieuwe missie en visie vol op wordt ingezet, kwam volgens Van Engelenburg perfect tot uiting bij het nieuwbouwproject in Amsterdam. “We zaten al heel snel met elkaar om tafel. We hebben daarbij een groot aantal mogelijkheden bekeken voor het realiseren van de perfecte buitengevel. Uiteindelijk is in nauw overleg met de architect gekozen voor prefab beton, met daarop de gelijmde steenstrips. Daarmee zijn we aan de slag gegaan.”

Uitdagingen
Welke uitdagingen kwamen beide partijen tegen bij dit traject? “De architect wilde herkenbare lijsten, die versprongen”, legt Lamain uit. “Dat vond hij heel belangrijk. Die mochten niet verstoord worden. Dat brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Waar leg je de knippen in het prefab beton? Hoe maak je de aansluitingen en de ophanging? Normaal maak je eerst de ruwbouw en dan de gevel. Hier moest de gevel direct mee in de ruwbouw. Dat is een andere bouwvolgorde dan gebruikelijk is. Het is een andere manier van denken en bouwen. Er zit een verschil tussen betontimmerlieden en timmerlieden die in de gevel werkzaam zijn. Normaal lopen die achter elkaar, nu heb je ze tegelijkertijd nodig. Er moesten dus wat knopjes omgezet worden.”

Speling
Normaal heb je bij ruwbouw nog wat speling, vertelt Lamain verder. “Dat zie je niet meer terug als de gevel eromheen gaat. Nu ben je in je ruwbouw gelijk bezig met op maat werken. Beton zet altijd nog enigszins uit, het moet uitharden na het storten. De vloeren zakken daardoor nog wat uit. Normaal is dat niet zo’n probleem. Maar als je er gelijk een balkon aan gaat hangen, die ook nog eens gelijk de afwerking is, is dat anders. Dan klopt de maatvoering mogelijk niet meer. We moesten de balkons uitkragend maken. Je zet ze daarbij iets op en haalt vervolgens de ondersteuning eronderuit. Maar dat is geen absolute wiskunde. Hoe ga je om met maattoleranties, dat was hierbij echt van groot belang.” Van Engelenburg: “Waar wij met name tegenaan liepen was dat mooie randje van de architect. Het heeft nog wel wat hoofdbrekens gekost om dat te maken. Aan het uitkragende gedeelte in het ontwerp, ontkwamen we niet – het liefst houd je het helemaal los – maar hier kon dat niet.”

Vertrouwen
“De architect heeft iets bedacht en daar moeten wij samen een mooie oplossing voor bedenken”, aldus Lamain. “Je neemt elkaar veel meer mee in
het proces en je werkt echt in teams. Architecten willen graag meedenken en zijn benieuwd wat er mogelijk is. Zij hebben een bepaald beeld in
hun hoofd. Dat ontwerp moet je respecteren en haalbaar maken. Waar liggen mogelijkheden tot optimaliseren? Wanneer raak je het ontwerp in zijn essentie? Dat is waar je in zo’n team zo snel mogelijk naar op zoek moet. En daarvoor heb je betrouwbare partijen nodig met kennis van zaken. En dat is Bruil voor ons. Je moet vooral vertrouwen hebben in de expertise van je partners en open zijn naar elkaar. Dat is het gouden recept voor een succesvol project.”

Wilt u meer weten over de mogelijkheden op uw project? Neem dan contact op met Gerard van Engelenburg