Terug naar overzicht

Bruil ontwikkelt 3D-printer voor architectonisch beton

Geplaatst op door Bruil

Bruil werkt aan een 3D-printer voor architectonisch beton. Sinds oktober is de printer operationeel en de eerste testresultaten zijn boven verwachting.

Einde van een tijdperk

‘De afgelopen twee jaar hebben we ons verdiept in de mogelijkheden van 3D-printing voor de architectuur en de bouw’, zegt Theo Voogd, manager Markt & Innovatie bij Bruil. 'Het geeft de architect weer een leidende rol in het bouwproces en maakt vormvrijheid in de bouw weer betaalbaar.’ 
We zijn ervan overtuigd dat deze ontwikkeling de bouw zal veranderen. Het tijdperk, dat het ontwerpvrijheid van de architect wordt beperkt door de traditionele bouw- en productiemethoden, ligt binnen enkele jaren achter ons. We hebben besloten om niet af te wachten en omarmen deze revolutie in de bouw.

3D-geprinte zandmallen

Bruil experimenteert al langer met technieken, waarmee de vormvrijheid in architectonisch beton vergroot kan worden. Begin dit jaar trok Bruil al internationale aandacht met de introductie van 3D-geprinte zandmallen voor architectonisch beton. De vormvrijheid van 3D-printing is daarmee al vandaag in de bouw toepasbaar.

Doorontwikkelen

‘Op dit moment levert onze 3D-printer vergelijkbare resultaten als de andere bekende 3D-betonprinters in de wereld’, zegt Voogd. ‘Maar de lat licht hoger. Binnen enkele maanden verwachten we de eerste resultaten te kunnen tonen van onze eigen visie op dit onderwerp’.

Lees hier meer over 3D-betonprinten