Terug naar overzicht

6 tips om mortels te verwerken met warm weer!

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

Aankomende tijd wordt het warm en zonnig weer in Nederland! Tijd om het zwembad op te zetten of met een koud biertje op het terras te gaan zitten. Maar voordat het zover is moet er vaak ook nog gewerkt worden. Daarom is het goed om te weten dat het warme weer invloed heeft op de verwerking van de mortel en ook het eindresultaat. Daarom hebben wij 6 tips voor jou! Zo kan jij altijd het beste resultaat opleveren.

Het reactieproces van de mortel

Door hogere temperaturen verloopt het reactieproces van de mortel sneller en kan het water in de mortel verdampen. De snelheid van deze reactie (binding) is afhankelijk van de hoogte van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de reactie en hoe korter de verwerkingstijd van de mortel is.

Hoe voorkom ik uitdroging van de mortel?

Metselmortel wordt afgestemd op het zuiggedrag van de bakstenen. Bakstenen kunnen verschillende wateropnames hebben, denk hierbij aan de initiële wateropzuiging:

 • IW1
 • IW2
 • IW3
 • IW4
  Stenen met een IW3 en IW4 waarde hebben meer zuigend vermogen, waardoor er meer water uit de mortel kan worden onttrokken.

Bij het metselen van droge bakstenen die veel water kunnen opzuigen, bevochtig je de stenen om snelle opzuiging van water uit de mortel te voorkomen. Wanneer er te veel water door de bakstenen uit de mortel wordt opgezogen, zal de chemisch reactie van cement en water stoppen. Dit noemen we verbranden. Zeker bij aardvochtige specie dat met relatief weinig water wordt aangemaakt (bijv. voegmortels), is de kans groot op verbranden van de mortel. Maak daarom het verse metselwerk nat. Doe dit zorgvuldig, maak het niet te nat!

Dé 6 tips!

 1. Maak niet te veel metselmortel aan. Houdt maximaal genoeg mortel voor het aankomende uur aan.
 2. Behandel het verse metselwerk aan het einde van de werkdag met water, zo blijft het vochtig. Indien nodig de dagen erna nog herhalen.
 3. Verwerk de mortel bij 5 tot 30 graden. Na 30 graden adviseren wij niet meer de mortel te verwerken.
 4. Werk aan de schaduwzijde
 5. Bepaal vooraf de voor- en nabehandeling van baksteen d.m.v. de wateropname van de baksteen.
 6. Vraag ons altijd om mee te denken over de juiste maatregelen tijdens het warme weer.

Extra tip! Drink zelf ook genoeg water.

Wil je meer weten over metselen en voegen met zomerse temperaturen?

Twijfel je aan de situatie en wil je graag een advies? Geen probleem. Neem contact op met onze adviseurs en ze helpen je graag verder. Zo kan je zo lang mogelijk doorwerken tijdens deze warme periode.