Terug naar overzicht

3D geprint architectonisch beton op Material Xperience 2016

Geplaatst op door Bruil

Met twee grote objecten van 1,60 meter hoog, zet Bruil de eerste concrete stappen in de ‘3D printrevolutie’ in de bouw. De producent van prefab beton, betonmortel en mortels voor de gevel, ontwikkelt een 3D printer voor architectonisch beton, waarmee zij de architect een geheel nieuw scala aan ontwerpmogelijkheden wil bieden. Zowel in vorm, kleur als structuur.

Hoge esthetische waarde

‘3D beton printen wordt nu vooral geassocieerd met de grijze casco's, zoals die bijvoorbeeld in China gemaakt worden’, zegt Theo Voogd, manager markt & innovatie bij Bruil.  ‘Wij willen de architecten laten zien, hoe 3D printen de vormentaal van gebouwen kan veranderen. Uiteindelijk kunnen er parametrisch gevormde gevels met een hoge esthetische waarde geprint worden. Daarom printen wij in een zeer hoge resolutie en ontwikkelen onze printmortels direct in wit of in kleur. Hiermee kunnen we in één productiegang ook een kleurverloop realiseren. Ook zijn we niet gebonden aan een laagopbouw in het horizontale vlak. De lagen kunnen golvende bewegingen maken, zodat nieuwe structuren ontstaan'.

De architect aan zet

De architectuur staat aan de vooravond van een enorme verandering. Waar de invloed van de architect de afgelopen decennia steeds kleiner geworden is, maakt het 3D printen het weer mogelijk om onderscheidende ontwerpen te maken die ook betaalbaar gerealiseerd kunnen worden.

Bruil heeft software laten ontwikkelen, waarmee het 3D model van de architect eenvoudig omgezet kan worden naar printpaden. Hiermee wordt binnen enkele minuten het printproces en het eindresultaat gesimuleerd, waarna het printen direct gestart kan worden.

Het is nu een uitgelezen tijd voor architecten om te experimenteren met de vormvrijheid die deze nieuwe techniek te bieden heeft. Wie hierin interesse heeft, kan contact opnemen met Bruil.

Doorontwikkelen

3D beton printen is volop in ontwikkeling en er zijn nog vele ideeën voor procesoptimalisatie en nieuwe interessante structuren. Naar verwachting is de techniek binnen twee jaar voldoende doorontwikkeld om op grotere schaal in te kunnen zetten. Tot die tijd zijn er voor pilotprojecten ook mogelijkheden. Bruil staat open voor samenwerking met andere partijen en maakt graag kennis met iedereen die een positieve impuls aan deze nieuwe manier van bouwen kan geven.