PUUUR BSH Amsterdam

Gevel als eyecatcher

Bij de bouw van het luxe appartementencomplex PUUUR BSH in Amsterdam sloegen Vink Bouw en Bruil de handen ineen. Samen zijn Gerard van Engelenburg (Bruil Prefab) en André Lamain (Vink Bouw) met elkaar aan dit project begonnen. "Je moet vooral vertrouwen hebben in de expertise van je partners en open zijn naar elkaar. Dat is het gouden recept", stelt de projectleider André Lamain van Vink Bouw. Voor het project zijn er 100 balkonplaten, 150 gevelpanelen, 40 galerijplaten en maar liefst 1398 vierkante meter steenstrips geleverd. Het eindresultaat is een zeer bijzondere gevel geworden. Een ware eyecatcher voor de omgeving. 

Samenwerking
Beide partijen kijken terug op een goede samenwerking en zijn dik tevreden over het eindresultaat. Dit is vooral aan de manier van werken te danken. Vink Bouw en Bruil zijn in een vroeg stadium met elkaar om de tafel gegaan. Het is belangrijk om vroeg mee te kijken in het traject  en te kunnen meedenken. Juist dan kun je van grote waarde zijn en slimme dingen bedenken. 

Uitdagingen
Welke uitdagingen kwamen beide partijen tegen tijdens dit traject? "De architect wilde herkenbare lijsten, die versprongen," legde Lamain uit. "Dat vond hij heel belangrijk. Die mochten niet verstoord worden. Dat brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Waar leg je namelijk de knippen in het prefab beton? Hoe maak je de aansluitingen en de ophanging? Normaal maak je eerst de ruwbouw en dan de gevel. Hier moest de gevel direct mee in de ruwbouw. Dat is een andere bouwvolgorde dan gebruikelijk is.  Er zit een verschil tussen betontimmerlieden en timmerlieden die in de gevel werkzaam zijn. Normaal lopen die achter elkaar, nu heb je ze tegelijktijd nodig. Er moesten dus wat knopjes omgezet worden."

Speling
Normaal zit er bij de ruwbouw nog wat speling. Bij dit traject gaat dat lastiger. Hierbij gaan de ruwbouw en het opmaat werken tegelijk op. Beton zet enigszings uit, het moet uitharden na het storten. De vloeren zakken daardoor nog wat uit. Normaal is dat niet zo'n probleem. Maar als je er gelijk een balkon aan gaat hangen, die ook nog eens gelijk de afwerking is, is dat anders. De balkons moesten voor dit project uitkragend worden gemaakt. Je zet ze daarbij iets op en haalt vervolgens de ondersteuning eronderuit. Maar dat is geen absolute wiskunde volgens Lamain. Hoe ga je om met maattoleranties. dat was de grote vraag. "Van Engelenburg: "Waar wij met name tegenaan liepen was dat mooie randje van de architect. Het heeft nog wel wat hoofdbrekens gekost om dat te maken. Aan het uitkragende gedeelte in het ontwerp, ontkwamen we niet - het liefsthoud je het helemaal los-  maar hier kon dat niet."

Vertrouwen 
"De architect heeft iets bedacht en daar moeten wij samen een mooie oplossing voor bedenken", aldus Lamain. "Je neemt elkaar veel meer mee in het proces en je werkt echt in teams. Architecten willen graag meedenken en zijn benieuwd wat er mogelijk is. Zij hebben een bepaald beeld in hun hoofd. Dat ontwerp moet je respecteren en haalbaar maken. Waar liggen mogelijkheden tot optimaliseren? Wanneer raak je het ontwerp in zijn essentie? Dat is waar je in zo'n team zo snel mogelijk naar op zoek moet. En daarvoor heb je betrouwbare partijen nodig met kennis van zaken. En dat is Bruil voor ons. Je moet vooral vertrouwen hebben in de expertise van je partners en open zijn naar elkaar. Dat is het gouden recept voor een succesvol project."

Meer informatie over dit project?
Neem dan contact op met Gerard van Engelenburg 

Bron: Bruil magazine 2017