Terug naar overzicht

Kansen van digitalisering met de digitaal transitiemanager van Bruil

Geplaatst op door Marketing en Communicatie

Digitalisering is meer dan een nieuwe manier van werken. Bruil ziet het als een transitie. Een structurele verandering voor de hele organisatie en haar producten. Om deze ambitie kracht bij te zetten heeft Bruil hiervoor Charlotte Philips als digitaal transitiemanager in huis gehaald. Ze vertelt over de kansen van de technologische ontwikkelingen en de snel veranderende toekomst.

Of het nu gaat om digitalisering van data, documenten of procedures, het gebruik van digitale informatie en apparaten neemt alleen maar toe. Charlotte Philips, digitaal transitiemanager van Bruil, steekt van wal: ‘Je horizon is waar je hem zelf plaatst. Vanwege digitalisering lijkt die horizon af en toe ongrijpbaar. Onze kinderen krijgen hele andere banen dan wij nu gewend zijn. Zo kun je je afvragen of het halen van een rijbewijs – met de komst van zelfsturende auto’s - nog zinvol is. En is het de vraag of elke chirurg straks nog met zijn handen opereert’.

Stap voor stap

‘Bij Bruil proberen we de koppeling te maken tussen de soms oneindige digitale mogelijkheden en de cultuur van ons familiebedrijf’, vertelt Charlotte. ‘Het zit in onze cultuur om onszelf uit te dagen, in de basis zoeken we met klanten en leveranciers vooral naar kansen om slimme producten te faciliteren met zo min mogelijk materiaalgebruik. Dat gaat stap voor stap. Digitalisering helpt daarbij, en kan informatie versneld bij een klant brengen.’

Feit: digitalisering verandert onze wereld

Als bedrijf moet je weten wat digitalisering voor jou betekent. Een breed gedragen digitale visie voor de bouwkolom laat nog op zich wachten. Digitalisering zal de wereld ongekend veranderen als er geen maatregelen worden genomen.

Denk bijvoorbeeld aan:

- Artificiële Intelligentie (AI). AI doet op steeds grotere schaal zijn intrede. Die toepassingen zijn fantastisch, maar hebben ook een zwarte kant. Een persoon liet tijdens het Chinees nieuwjaar tienduizend drones tegelijk vliegen terwijl ze licht uitzonden in fantastische patronen. Maar, wat als licht wordt vervangen door een wapen?

- Bestaande economische modellen worden ter discussie gesteld door intrede van robotisering en toenemende focus op duurzaamheid. Immers landsgrenzen worden door internet of luchtvervuiling niet gezien en robots betalen geen belasting over hun inkomsten.

- Energie wordt steeds belangrijker. We zien het gebeuren: datacenters zijn de grootste verbruikers en nemen steeds sneller in aantal toe.

- Een aantal functies zal niet door digitalisering overgenomen kunnen worden: Grondstoffen hebben en kunnen verwerken tot eindproducten is hier een van. Een kracht van Bruil voor de toekomst.

Black Mirror komt dichterbij

Charlotte: ‘De science fiction afleveringen van Black Mirror (Netflix) lijken nog ver weg, en zijn tegelijkertijd zo dichtbij. Of het nu gaat om de komst van 5G, blockchain of de doorgaande verdubbeling van opslagcapaciteit van computers. Het gaat hard. Die digitale horizon kan daardoor oneindig lijken, maar door focus aan te brengen, komt niet alles ineens op je af. En biedt het bovenal kansen.’

Bruil neemt de lead

‘Bruil neemt hierin graag de lead. Niet afwachten hoe anderen het doen, maar zelf ontdekken en daar ook op sturen. De technologie is er al. Nu alleen de denkkracht nog om deze zo toe te passen dat onze klanten en Bruil er sterker door worden.’

Lees het volledige magazine

Dit artikel is een bewerking van het artikel in het Bruil magazine 2018. Klik hier om het hele magazine te downloaden.